Föreningen har ingen kö för den som vill köpa en lott. Det vanliga är att försäljning sker antingen via fastighetsmäklare eller att innehavaren sköter försäljningen själv. Ibland sätter medlemmar upp på föreningens anslagstavla att de ska sälja.
Vad du köper är rätten att arrendera lotten samt allt som finns placerat på marken – hus på max 24 kvadrat, Friggebod på max 10 kvadrat och eventuellt växthus på max 10 kvadrat.
För att få arrendera en lott genom föreningen måste du vara mantalsskriven i Uppsala . Du får inte vara medlem i annan koloniträdgårdsförening. För att få köpa en kolonistuga måste du godkännas av styrelsen. Du blir i och med godkännandet medlem i föreningen och får arrendera tomten stugan står på. Det är viktigt att komma ihåg att i och med att Husbyborgskolonin är en ideell förening så behöver du vara beredd på att delta i föreningens dagsverksdagar samt annat arbete som behöver göras inom föreningen. Du skriver ett nyttjanderättskontrakt med föreningen.
Priset varierar kraftigt beroende på efterfrågan, husets och övriga byggnaders kvalitet samt odlingarnas skick.
Du betalar medlemsavgift och arrendeavgift varje år. Medlemsavgiften täcker bland annat kostnader för vatten, soptömning, tömning av tankar till toaletterna, underhåll av byggnader och gemensamma områden samt medlemsavgift till Koloniträdgårdsförbundet. Du får tidningen Kolonisten hemskickad.
Information från Skatteverkets hemsida:
”En kolonistuga eller en byggnad på en arrendetomt kallas ofta för ”byggnad på ofri grund” eller ”byggnad å”. Byggnaden räknas civilrättsligt som lös egendom. Det innebär bland annat att det inte går att få lagfart när du har blivit ägare till en sådan byggnad.
Fastighetsavgift eller fastighetsskatt betalas av den som är ägare till byggnaden den 1 januari inkomståret. Om byggnaden byter ägare under året är det alltså den som äger byggnaden vid årets början som ska betala avgiften eller skatten för hela året.
Skatteverkets fastighetstaxeringsregister måste uppdateras när en byggnad på ofri grund byter ägare. Därför bör du som har sålt eller överlåtit byggnaden på ett annat sätt, till exempel genom gåva, så snart som möjligt anmäla ägarbytet till något av de skattekontor som handlägger fastighetstaxering. Skicka med en kopia av avtalet mellan dig och den nya ägaren, till exempel köpekontraktet eller gåvobrevet.”
Kommentarer av administrator